TAXI
18.07.2024

Spanje: Lange wachttijden en frustraties door taxi tekort op Orihuela Costa

Ondanks eerdere waarschuwingen aan de gemeenteraad zijn er slechts 42 licenties beschikbaar, wat leidt tot frustratie onder zowel klanten als taxichauffeurs. Veel illegale taxi's opereren nu in het gebied. Taxichauffeurs hebben juridische stappen ondernomen tegen de gemeenteraad in de hoop meer vergunningen te krijgen. Hoewel Uber en Cabify mogelijk op Alicante-Elche Airport gaan opereren, is er nog geen sprake van uitbreiding naar de kust.

Op Orihuela Costa, een van de drukste kustgebieden in Alicante, heerst grote frustratie onder toeristen, bewoners en taxichauffeurs door een ernstig tekort aan gelicentieerde taxi's. Deze situatie, die al jaren speelt, heeft nu een kritiek punt bereikt.

In december waarschuwden de taxichauffeurs de gemeenteraad voor een dreigend probleem: met slechts 42 beschikbare taxivergunningen op de kust zou het moeilijk worden om de toenemende vraag in de zomer en het hele jaar door te bedienen. Deze voorspelling is uitgekomen, met klanten die nu meer dan een uur moeten wachten op een taxi bij winkels, stranden en bars.

Alejandro Gea, een taxichauffeur in Orihuela Costa sinds 2002, uitte zijn frustratie en benadrukte dat het met het huidige aantal taxi's onmogelijk is om aan de vraag te voldoen, vooral gezien de groeiende bebouwing en bevolking. De laatste taxivergunning werd in 2005 verstrekt, en sindsdien is er veel veranderd.

Ondertussen heeft de nabijgelegen stad Torrevieja bijna 100 actieve taxichauffeurs, terwijl Orihuela Costa slechts acht extra vergunningen heeft toegekend gekregen, die nog steeds niet zijn verstrekt. Er was een plan om het beheer van de taxi's over te dragen aan de Generalitat, wat het verstrekken van nieuwe vergunningen eenvoudiger zou maken. Echter, deze verandering vereist de goedkeuring van 50% van de bevolking van Vega Baja, en Torrevieja, de meest bevolkte stad, heeft zijn steun ingetrokken.

Door het tekort aan officiële taxi's zijn er veel illegale taxi's actief in het gebied. In een poging om verandering teweeg te brengen, hebben een groep gelicentieerde chauffeurs juridische stappen ondernomen tegen de gemeenteraad in de hoop de beloofde acht extra vergunningen te verkrijgen.

Hoewel er hoop was toen werd aangekondigd dat ride-share diensten zoals Uber en Cabify voor het eerst zouden worden toegestaan op Alicante-Elche Airport, is er nog geen sprake van uitbreiding van deze diensten naar de kustgebieden zoals Orihuela Costa.

Foto: Petar Milošević